Cookie Manager

Refleksoterapija

Refleksoterapija ni le masaža, temveč celosten pristop k človeku. Terapevt se s pogovorom najprej poglobi in poizkusi razumeti težave, z masažo pa se nato dotakne področja energije. 

O tem, kareflekso_stopal_masaza-sprosti-sej je refleksoterapija obstaja veliko teorij in razlag, popolnoma pravilna ali znanstveno dokazana pa ni nobena. Refleksoterapija je metoda, kjer se s pritiskanjem na posamezne cone stopal ali dlani sprosti in harmonizira celotno telo in ugodno vpliva na počutje.

Zagovorniki ene od teorij trdijo, da masaža deluje na limfne poti, da odstranjuje mlečno kislino nakopičeno v krvi. Drugi trdijo, da živci prenašajo reflekse obolelih organov v možgane do centra za bolečine, pri pretrganih refleksnih lokih pa le to ne deluje več, zato z refleksoterapijo znova "odpremo" refleksni lok.

Najbližje je verjetno teorija, ki temelji na vzhodnjaški miselnosti in vedah o energijah, pretoku energije ter odpiranju energijskih poti oziroma meridianov, ki so zaradi bolezni postali manj prehodni ali celo neprehodni. Z refleksoterapijo pa ponovno vzpostavljamo notranje ravnovesje in zdravje.

Kakorkoli, vse teorije in razlage, pa se strinjajo, da se med tovrstno masažo pospešuje krvni obtok in blagodejno vpliva na živčevje, tako osrednje kot tudi vegetativno in hkrati izkorišča njuno prepletenost.

Izkušen maser, bo na stopalih ter rokah začutil podkožne kristalčke, ali "droben pesek", ki z masažno tehniko ob gnetenju razpade. Ti delčki se absorbirajo v sistem za izločanje odpadnih snovi, od tod pa zapustijo telo z znojem in sečem. Tako z masažo dobesedno odplaknemo nakopičene toksine in nesnago iz telesa in odstranimo zamaške, ki so zapirali energijske kanale. Znano je, da lahko po refleksoterapiji, znoj ali seč dobi zelo intenziven vonj.

reflekso_dlani_masaza-sprosti-se

Ko odstranimo te zamaške ni več ovir za normalen energijski pretok, le to pa izboljša delovanje žlez, okrepi se krvni pretok in počutimo se kot prerojeni.

Vsekakor nauka o refleksnih conah ni mogoče razumeti s strogo logiko. Osnovno načelo teorije refleksnih con pa se poenostavljeno glasi: refleksne cone so zrcalna podoba organizma v malem. Tako kot so tkiva in kosti razvrščeni v našem telesu, tako so razvrščene tudi refleksne cone na dlaneh ali stopalih.

Organizem v malem

Na dlaneh ali stopalih lahko s to tehniko vplivamo na funkcije naših organov in telesnih območji (notranji organi, ščitnica, nos in žrelo, dihala, hrbtenica, ...). Z to masažo pa se lahko spopadamo prav tako z vsakdanjimi tegomami (alergije, strah in tesnoba, prehladi, izčrpanost, glavobol, ...).

 

Kontraindikacije

Masaža refleksnih con nikakor ni sredstvo za obravnavanje resnih bolezni. V takšnih primerih je nujno potreben posvet z zdravnikom. Na splošno pa ne uporabljajte te masaže pri:

  • poškodbah na rokah (rane, otekline, ekcem, ..)
  • notranje poškodbe (pretegnjene mišice ali kite)
  • hujših okužbah, vnetjih, visoki vročini;
  • vnetjih ven, trombozi
  • če imate srčni spodbujevalnik
  • resne psihične motnje
  • obolenjih, ki terjajo takojšnjo zdravniško pomoč ali operativni poseg.