Cookie Manager

Športna masaža

Kaj je Športna masaža?

Športna masaža je posebna oblika masaže, ki se običajno uporablja pred, med in po športnih dogodkih ali obremenitvah in treningih. Gre za specializirano tehniko masaže, katere namen je pripraviti športnika za maksimalno učinkovitost. S to tehniko dosežemo, da se zmanjša utrujenosti, lajšanje oteklin in zmanjšanje napetosti v mišicah, pospeševanje fleksibilnosti in preprečevanje poškodb. Primerna je tudi za rekreativne športnike.

Zapoznele bolečine v mišicah (24-48 ur po vadbi) lahko povzroči kateri koli od številnih različnih dejavnikov. Nekateri možni vzroki so manjše natrganine ali nategi mišic ali vezivnega tkiva, lokalni mišični krči, ki zmanjšujejo pretok krvi ali kopičenje odpadnih snovi (metabolitov) ki nastanejo v mišicah kot posledica zvečane aktivnosti tkiva.

Namen športne masaže

sportna-masaza_masaza-sprosti-seGlavni namen športne masažne terapije je pomoč pri lajšanju stresa in napetosti, ki se gradi na mehkih telesnih tkivih med večjo telesno aktivnostjo.

Do manjših poškodb pride zaradi prevelike ekstenzije in /ali pretirane obremenitve, le te pa lahko masaža hitro in učinkovito odpravi. 

Masaža bo pomagala pripraviti športnika za maksimalno učinkovitost.  Športna masaža lahko pomaga preprečiti tudi vse tiste poškodbe, ki se pojavijo pri rekreativnih športnikih.

Vsakdo, ki se ukvarja z rekreativnimi športi, s pomočjo gibanja, kot so tek, kolesarjenje, pohodništvo, plavanje, ples, tenis in drugi športi, lahko izkoristi športno masažo.  

Obstajajo tudi druge ne toliko naporne dejavnosti, ki jih običajno ne uvrščamo v kategorijo vadbe ali športa, so pa prav tako naporne za telo. Takšni primeri so matere z majhnimi otroki, vrtnarji, in drugi, ki uporabljajo svoje telo pri njihovem delu.

Prednosti športne masaže

Športna masaža ima veliko prednosti. Poleg tega, da dobro vpliva na počutje, športna masaža zmanjša srčni utrip in krvni tlak, poveča krvni obtok in limfni obtok, zmanjšuje napetost v mišicah, izboljšuje prilagodljivost ter lajša bolečine, ki se pojavijo po športnih obremenitvah. 

Športna masaža je lahko tudi del priprave (naprimer spomladi ko pričnemo nazaj z rekreativnim tekom) saj bo pripravila dele telesa na obremenitve katerim bomo izpostavljeni.  

Pri atletskih treningih je športna masaža postala  nujna sestavina za popolno vadbo.  Vse več ljudi se zaveda, da je popolna vključuje samo rutinskega izvajanja, temveč tudi skrb za obrabo in in  preprečevanje manjših poškodb, ki nastanejo z gibalnimi napori. 

Vključevanje masaže v priprave in program vadbe ima veliko prednosti. Pomaga vam do boljše forme hitreje in z manj bolečine, pomaga vam pri hitrejši regeneraciji po težkem treningu, in zmanjšuje možnosti manjših poškodb.

Vrste tehnik

Glede na potrebe športnika, se uporabljajo različne tehnike. Tehnika pogosto vključuje mešanico tradicionalne švedske masaže (pri nas bolj znana kot klasična masaža)  in Shiatsu in je posebej prilagojena za športne »poškodbe«.

Vsaka vrsta športa ima različne zahteve/ obremenitve za telo, saj vsak šport uporablja mišične skupine na drugačen način zato se tovrstna masaža uporablja prilagojeno specifiki športa.